Unikredit najveća bankarska grupa u Adria regionu

Bez autora
Jul 05 2011

Vodeća bankarska grupa u Adria regionu je Unikredit, sa ukupnom aktivom od 19,7 milijardi evra. Iako je Srbija po broju stanovnika najveća zemlja regiona, naš bankarski sistem se nalazi na trećem mestu,sa dvostruko manjom aktivom od one u Hrvatskoj i Sloveniji. Pored Unikredit grupe, u prvih pet vodećih bankarskih grupa spadaju NLB, Inteza Sanpaolo grupa, Hipo grupa i RBA grupa. Na 12. mestu je domaća "Komercijalna banka". Uprkos nepovoljnim privrednim kretanjima i oslabljenoj privrednoj aktivnosti u Adria regionu, finansijski sektor je uspeo da ostane stabilan. Najveća banka u Srbiji je "Banka Inteza", članica grupe Inteza Sanpaolo, a slede je "Komercijalna" i "Eurobanka EFG". Prosečna aktiva po stanovniku svrstava Srbiju na peto mesto. Razloge za to treba pre svega tražiti u relativno slabijoj penetraciji banaka. To sugeriše na veliki potencijal, a time i dalje čini srpsko tržište jednim od najatraktivnijim u regionu. U srpskom tržištu osiguranja ukupno su prisutna 22 osiguravajuća društva, što je u odnosu na premiju na tržištu znatno više nego u Sloveniji ili Hrvatskoj.

Unikredit najveća bankarska grupa u Adria regionuVodeća bankarska grupa u Adria regionu je Unikredit, sa ukupnom aktivom od 19,7 milijardi evra.

Iako je Srbija po broju stanovnika najveća zemlja regiona, naš bankarski sistem se nalazi na trećem mestu,sa dvostruko manjom aktivom od one u Hrvatskoj i Sloveniji.

Pored Unikredit grupe, u prvih pet vodećih bankarskih grupa spadaju NLB, Inteza Sanpaolo grupa, Hipo grupa i RBA grupa. Na 12. mestu je domaća "Komercijalna banka". Uprkos nepovoljnim privrednim kretanjima i oslabljenoj privrednoj aktivnosti u Adria regionu, finansijski sektor je uspeo da ostane stabilan.

-  Najveća banka u Srbiji je "Banka Inteza", članica grupe Inteza Sanpaolo, a slede je "Komercijalna" i "Eurobanka EFG". Prosečna aktiva po stanovniku svrstava Srbiju na peto mesto. Razloge za to treba pre svega tražiti u relativno slabijoj penetraciji banaka. To sugeriše na veliki potencijal, a time i dalje čini srpsko tržište jednim od najatraktivnijim u regionu - istakao je Aleksandar Knežević, viši rukovodilac "Dilojita", predstavljajući "Dilojitovih" 15 najvećih finansijskih institucija u regionu.

U srpskom tržištu osiguranja ukupno su prisutna 22 osiguravajuća društva, što je u odnosu na premiju na tržištu znatno više nego u Sloveniji ili Hrvatskoj. Najveće društvo je "Dunav osiguranje", a slede ga "Delta Đenerali" i DDOR Novi Sad. Slovenačko tržište osiguranja je najrazvijenije u Adria regionu, što pokazuju udeli bruto premije u društveno bruto proizvodu, odnosno bruto premije po stanovniku.

Adria region sastoji se od Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik